In 2004 trok Christian Seely Quinta da Romaneira uit het slob. Niet alleen de kelder werd onder handen genomen ook kregen de wijngaarden een grondige beurt. Dode wijnstokken werden verwijderd en met nieuwe herplant. Alle wijngaarden, zo’n 87 hectare beplant, zijn hebben de hoogste classificatie en liggen verspreid op de rivierhellingen. Alleen het beste is goed genoeg voor Christian en wijnmaker Agrellos.
De grootste basis voor kwaliteit ligt in de wijngaarden. Maar de nieuwste technologie in de wijnkelder draagt ook zeker bij. De nieuwe wijnmakerij die in 2005 opende was de uitgelegen kans om het wijnmaak team van alle gemakken te voorzien. Dit wil niet zeggen dat tradities verdwenen zijn.
Technologie en eeuwenoude technieken gaan hand in hand bij Quinta da Romaneira. Zo worden de druiven nog steeds zacht met de voet geplet in klassieke ‘lagares’. Nu zijn deze tegenwoordig temperatuur gereguleerd en van roestvrijstaal in plaats van stenen kuipen. Alle details worden tot in de puntjes gecontroleerd. De jonge wijn wordt vervolgens gerijpt in grote houten vaten, maar daar proef je uiteindelijk weinig van. De ruby port is aangenaam geurig, barst van het fruit en heeft een kleine spicy twist. Heerlijk doordrinkbaar, zeker als de hem even kort koelt.
Inhoud: