Lekkere wijn recepten

Boeuf bourguignon

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo runderlappen, in blokjes van 5 centimeter gesneden en drooggedept
  • 2 ¼ theelepel koosjer zout, plus extra naar smaak
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 ¼ cup pancetta of bacon, in dobbelsteentjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 grote wortel, in plakken
  • 2 knoflooktenen, gehakt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 fles rode wijn (750ml)
  • 1 laurierblad
  • Wat takjes tijm
  • 12-15 zilveruitjes
  • 4 cups kastanjechampignons, gehalveerd als ze groot zijn
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • Een snufje suiker
  • Gehakte platte peterselie ter garnering

Bereiding:

  • Breng het vlees op smaak met twee theelepels zout en een halve theelepel peper. Zet tenminste 30 minuten aan de kant op kamertemperatuur (of bewaar het tot 24 uur in de koelkast).
  • Bak de spekjes krokant en bruin in een braadpan met goed afsluitende deksel op gematigde temperatuur (10-15 min.).
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Bewaar het vet in de pan.
  • Verwarm de oven op 180°C. Draai het vuur onder de pan hoger en verwarm het vet tot het begint te roken.
  • Leg de helft van het vlees in een enkele laag in de pan met ruimte tussen de blokjes en braad het vlees tot het aan alle kanten goed bruin is, een minuut of 10-15. Herhaal dit met het overgebleven vlees. Haal het vlees uit de pan en zet aan de kant.
  • Doe de ui, wortel en de overgebleven ¼ theelepel zout in de pan met het vet van het vlees en braad het onder af en toe omscheppen tot het zacht is, ongeveer 10 minuten.
  • Meng de knoflook en tomatenpuree erbij, verwarm een minuut.
  • Voeg de bloem toe en bak aan, terwijl je het geheel goed blijft omroeren, ook weer een minuut. Voeg vervolgens de wijn, laurier en tijm toe. Roer aangebakken stukjes los van de bodem. Doe het vlees terug in de pan, evenals de helft van het spek. Doe het deksel erop en zet de pan in de oven. Laat het geheel ongeveer 1,5 uur garen, totdat het vlees supermals is. Roer halverwege even om.
  • Zet intussen een grote koekenpan op hoog vuur en voeg de zilveruitjes, paddenstoelen, ¼ cup water, olijfolie en een snuf zout, peper en suiker toe.
  • Breng aan de kook, bedek en zet het vuur lager. Laat het geheel zo’n 15 minuten koken. Haal het deksel eraf, zet het vuur weer hoog en bak de groenten onder regelmatig omscheppen in zo’n 5-7 minuten mooi bruin.
  • Om te serveren schep je het mengsel van ui en paddenstoelen samen met het overgebleven spek over het vlees in de pan.  Garneer met de gehakte platte peterselie en dien op.
Bronvermelding: Ridge Vineyards
  Recept downloaden

Von der Mark-Walter Baden Spätburgunder 2022

Verfijnde, Duitse rode wijn. Lichtrood van kleur met een verleidelijke geur van framboos, kers en specerijen. De aanzet is soepel en vol. Sappig, rijp en toegankelijk in de smaak met zachte tannine en frisse zuren.

WineLife
2022
WineLife:

Vlinderlicht, leuk en lenig. Opwekkende borrelwijn die met elk hapje meebeweegt. De twee geleerde vrienden wilden een Kulturwein für jeden Tag creëren. Gelukt en de prijs past daar eveneens bij. Hulde
8
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8

Wel een stuk helderder en lichtvoetiger van smaak dan veel pinot noir van elders: dit is meer dan zomaar zijdezachte wijn.

11,40

Vanaf 12 flessen 10,45 per fles

Edouard Delaunay Bourgogne Septembre Pinot Noir 2022

Toegankelijke, rijpfruitige rode Bourgogne  met een open geur van aalbes, kers, pruim en kruidnagel. Soepel van smaak met rijp fruit, opwekkende zuren en milde tannines. De finale is verfijnd met cederhout en specerijen.

9-
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 9-

Dit is zijn Septembre, en die ontpopt zich als een frisse, koele en elegante verschijning. De paddenstoel, het vochtige hout, de natte aarde en het vermoeden van truffel.
90
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 90 punten

This pinot noir has a very authentic Burgundian personality, with an attractive interplay of cherry and earth aromas plus a touch of bark character. Sleek and emphatically dry on the palate.

20,95

Vanaf 12 flessen 19,20 per fles

Edouard Delaunay Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Charmont Rouge 2021

Klassieke, lichtvoetige en elegante rode Bourgogne met een mooi getypeerde geur van aalbes, rode kers, toast en peper. Rank en verfijnd van smaak met puur rood fruit, fijne tannines en een levendige frisheid.

9
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 9

Een verteerbare pinot noir met een aantrekkelijk licht alcoholpercentage. Fijnmazige kersen, bessen, puur en vitaal, de herfstgedachte, de zuren, de lichte toast. Charmant. Charmont.

31,95 29,95 per fles

Aanbieding geldig t/m 28 februari
Aanbieding

Ridge Dry Creek Valley Lytton Springs 2022

Californische rode wijn met een rijp en verfijnd aroma van zwarte kersen, laurier, vanille en witte peper. Krachtig, vol en superverleidelijk van smaak. 

17+
Jancis Robinson
2022
JancisRobinson.com: 17+ punten

Black plum and bramble but more mineral with a crushed-gravel smell. Incredible structure with firm tannin and fresh acidity balanced by fleshy fruit and a kiss of vanilla from oak.
91
Wine Enthusiast
2022
WineEnthusiast.com: 91 punten

Powerful, potent and spicy. The nose gives blackberry, blueberry and black pepper aromas, while the palate brings candied raspberry and black cherry flavors with a wealth of rich tannin and juicy.
94
Parker
2022
The Wine Advocate: 94 punten

It opens with initial touches of glossy new American oak—dill and toasted coconut—and gives way to kaleidoscopic black and red plums, cherries and berries, plus accents of hibiscus and potpourri.
95
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 95 punten

This is the kingpin of Ridge’s Sonoma County heritage blends and it doesn’t disappoint. Equal parts fruity, spicy and savory on a full body braced by moderate tannins.
Even geduld a.u.b.