De invloed van zuurstof op wijn

De geurenwals

Door Rianne Ogink  |  woensdag 21 augustus 2024  |  Categorie: Wijn & zuurstof

Zuurstof en wijn, het is een soort haat-liefde verhouding. Het kan niet met en niet
zonder elkaar. Toch zien we het overal. Sommeliers die door het restaurant dansen
met een karaf of mensen die zwierig met hun glas ronddraaien. Walsen noemen we
dat. Maar waarom nou eigenlijk al dit spektakel? Welke invloed heeft zuurstof
op wijn? En waarom zou iedereen een karaf in z’n kast moeten hebben staan?
We zetten het voor je op een rijtje. 

Welke invloed heeft zuurstof op wijn?
Zuurstof beïnvloedt de wijn en verandert de manier waarop je wijn ervaart. Het
contact met zuurstof zorgt ervoor dat de wijn verborgen aroma moleculen vrijgeeft.
De wijn wordt in de meeste gevallen beschermd door sulfiet dat als een dekentje
over de wijn ligt. Wanneer je de wijn door het glas laat walsen, gooi je deze deken als
het ware open en komen er allerlei geuren vrij. Daar waar je de geuren eerst niet kon
ruiken, is er ineens veel meer te herkennen na een goede zuurstofwals in het glas.

Daarnaast heeft lucht veel invloed op hoe we tannine ervaren. Rode (en orange
wines) wijnen hebben tannine. Dit natuurlijke component kan zorgen voor een
bitter of soms zelfs een mond-drogend gevoel. Het blootstellen van de wijn aan
zuurstof zorgt ervoor dat deze tannine ronder, zachter en beter geïntegreerd
overkomen. Van grof en ‘bekken-trekkend’ naar ‘velvety-smooth’.

Wanneer gebruik je een karaf?
Niet alle wijnen hoeven belucht te worden; laten we daar mee beginnen. Dit maakt
het dan ook meteen een complex verhaal. Hoe weet je nou wanneer het nuttig is om
een wijn in een karaf te gieten als het voor bijna 95% van de tijd niet nodig is? 

Het overgrote deel van de wijnen is bedoeld om jong te drinken, wanneer ze lekker fris
en fruitig zijn. Heb je bijvoorbeeld een klassieke Bordeaux of een fancy Barolo op
tafel staan, dan is het een ander verhaal. Het type dat baat heeft bij zuurstof
zijn wijnen met bewaarpotentieel. Of wijnen die je met recht krachtig en
gestructureerd kunt noemen. Deze wijnen giet je in een karaf.

Het overgieten in een karaf, kan de wijn in sommige gevallen al totaal doen openen. Het zorgt
voor een heuse geurenwaaier en het tentoonstellen van de ware complexiteit.
Daarentegen kan je een wijn ook volledig om zeep helpen met te veel zuurstof. Denk
bijvoorbeeld aan oude wijnen die al ver ontwikkeld zijn. Daar zouden we het niet bij
aanraden.

Hoe gebruik je een karaf?
Prachtig zo’n karaf, maar hoe gebruik je zo’n ding? Simpel! Het belangrijkste is dat hij
schoon is. Bekijk de karaf en check of er geen vlekken op zitten of dat deze vol zit met stof. In
het ergste geval kan je hem even uitspoelen met koud water. In ieder geval spoel je
hem voor met wijn. Check de wijn van tevoren op correctheid (geen kurk fout etc).

Giet een klein scheutje wijn in het karaf en wals het goed rond zodat de karaf goed
gespoeld wordt. Dit proefscheutje met alle eventuele rommel kun je weggooien.
Hierna is je karaf klaar voor gebruik. Zo makkelijk is het; succes!

Ons aanbod Riedel karaffen:

- Het Merlot wijnkaraf:
Dit model is heerlijk handzaam en makkelijk te gebruiken. Perfect voor
jonge wijnen die je snel een goede scheut lucht wil geven alvorens het
te serveren. En het staat ook nog eens mega chique in je servieskast.

- Het Mosel wijnkaraf:
Het Mosel model is een indrukwekkend in zijn simpliciteit. Geschikt
voor hoofdzakelijk witte wijnen die in eerste instantie gesloten
overkomen.

- Het Apple NY wijnkaraf
Misschien wel onze favoriet. Hij is multifunctioneel en geschikt voor veel
verschillende soorten wijnstijlen. Het fijne aan dit karaf is dat het een
groot oppervlakte heeft waar de wijn aan zuurstof wordt blootgesteld. 

 

Even geduld a.u.b.