Glaswerk

Belangrijk of niet?

Glaswerk

Door Rianne Ogink  |  woensdag 10 juli 2024  |  Categorie: Glaswerk

De één vindt het geneuzel, de ander essentieel. Verschillend glaswerk voor verschillende stijlen of zelfs druivenrassen creëert verdeeldheid in de wijnwereld. Wij als wijnliefhebbers kunnen natuurlijk niet anders dan voorstanders zijn voor mooi glaswerk. Herinner je je de bokalen van je oma nog? Of de mini glaasjes tot de rand gevuld in de sportkantine? Noem ons pretentieus, maar hebben we toch liever mond-geblazen kristal, flinterdun en elegant ogend! Alles draait om de aromatische- en smaakbeleving van de wijn in kwestie.

Oostenrijk is koning als het gaat om glasproductie. Claus Josef Riedel was de eerste die in 1958 een nieuw type glas aan zijn catalogus toevoegde. En wat voor één,  de ‘Bourgogne Grand Cru’. Door de jaren heen merkte de glasblazer dat wanneer hij een verschillend type glaswerk had, het zijn drinkervaring beïnvloedde. Er volgden nog tien andere type wijnglazen. Allen specifiek voor een wijnregio en de bijbehorende stijl of druivenras. Inmiddels bestaat de Riedel catalogus uit meer dan 200 verschillende wijnglazen. Onze eigen Jan-Jaap interviewde samen met le Club des Vins Maximilian Riedel, de bevlogen kleinzoon van Claus Josef. Meer weten over de gedachtegang van Riedel? Klik dan op de volgende link om de Le Club SommelJJ Podcast te beluisteren.

De wijnwereld zou de wijnwereld niet zijn als er geen tegengeluid zou komen. Glas merken zoals Zalto discrimineert niet wat betreft druivenrassen en maakt alleen onderscheid in mousserend, universeel, Bourgogne en Bordeaux. Producent Gabriël-Glas neemt het nog een stapje verder met letterlijk één design geschikt voor alle wijnen. Het kegelvormige glas benadrukt volgens maker René Gabriel het boeket van de wijn. Ongeacht de kleur, stijl of variëteit, de wijn zou expressiever overkomen. Met de vulhoogte van het glas zou gespeeld kunnen worden. Daarmee de wijn meer of minder lucht gevende.

Maar waar gaat het nou eigenlijk om? Wijn aroma’s bestaan uit honderden verschillende moleculen die meer of minder vluchtig zijn. De impact van lucht is dan ook van enorm belang. Hoe boller het glas, hoe meer contact met lucht. Een kleine swirl met het wijnglas zorgt dat er extra geuren worden ervaren.  De diameter aan de bovenkant van het glas speelt daarbij ook een rol. Dan heb je nog de impact op ons zogenoemde ‘palet’. De manier waarop de wijn onze mond binnen gegoten wordt, de dikheid van het glas en de plek waar het onze tong raakt. Volgens velen beïnvloedt het de smaken die het meest opvallen, de intensiteit en precisie waarmee de wijn ervaren wordt. Meer fruitige tonen, of juist meer aards. Meer of minder complex. Tannine of juist de zuren. Wie zal het zeggen?

Sommeliers zijn dol op verschillend glaswerk en ook beroemde wijnproducenten laten hun eigen glaswerk maken. Dus wie zijn wij om deze professionals tegen te spreken?

Het Vindict team laat niets aan het geluk over. Wij willen onze wijnen het beste tot hun recht laten komen. Daarom zijn er een aantal lijnen van de Riedel selectie beschikbaar. Interesse? Klik op de volgende link voor ons Riedel aanbod.

Wil je het liever ervaren? Kom dan langs in de Vindict Wijnbar, waar we de Riedel glazen in gebruik hebben en Jan-Jaap je er alles over kan vertellen! Reserveren kan eenvoudigweg via de Wijnbar website

 

 

 

Even geduld a.u.b.