Zomer of geen zomer; rosé kan altijd! Toegegeven; het liefst zitten we op een kleedje
in een zonovergoten park terwijl het roze genot door ons glas walst. Toch is rosé
meer dan een zomers ‘terraswijntje’. Het is een wijnstijl die geschikt kan zijn voor
allerlei momenten. Tijd om eens wat dieper in de materie te duiken: Hoe komt rosé aan
zijn kleur? Wordt het van blauwe of witte druiven gemaakt? En is donkere rosé nou
echt zoeter dan lichte? We geven antwoord op de meest gestelde vragen en geven
je een voorzetje met onze favoriete rosé wijnen.
Wijn met een blosje
Mooi roze is niet lelijk. En als dat voor iets geldt, dan is het wel voor
rosé wijn. Er zijn verschillende manieren waarop rosé aan zijn kleur kan komen.
Bijvoorbeeld door blauwe druiven zo snel en zacht mogelijk na de oogst te persen.
Het doel is hier om de schillen zo kort mogelijk in contact te laten met het sap. Een
korte inweking noemen we het dan. Wist je dat het vruchtvlees van (de meeste)
blauwe druivenrassen wit is? Al de kleur zit in de schilletjes. Hoe langer de schillen
op het sap weken, hoe donkerder de wijn.
En last but not least, lekker ouderwets mengen. Een klein scheutje rode wijn in een
witte wijn kan al voldoende zijn voor een lichte rosé wijn. Deze techniek maakt het
voor de wijnmaker net iets makkelijker om het proces te controleren. Toch is deze
laatste methode niet in alle regio’s toegestaan. De kleur van de rosé heeft dan ook
niets te maken met de zoetheid van de uiteindelijke wijn.
Henri Bonnaud, Côtes de Provence Frankrijk, Sainte-Victoire 2023
Een rosé die je verwacht uit Zuid-Frankrijk. Het heeft de welbekende licht zalmroze
kleur, een verfijnd palet en uiterst dorstlessend. Een klassieke rosé met eigenheid,
perfect voor de liefhebber.
Reichsrat von Buhl, Pfalz Duitsland, Bone Dry Spätburgunder 2023
Dat kleur niets te maken heeft met de zoetheid van de rosé bewijst Reichsrat von
Buhl. Deze donkere rosé is strakdroog en vol spanning. Wellicht geen
allemansvriend, maar een rosé van hoog niveau!
Wijnmaak proces
Rosé wijnen worden gemaakt op de witte wijn manier. Dat wil zeggen dat ze het sap
beschermen tegen zuurstof met een tikje sulfiet en het vervolgens op lage
temperatuur vergist wordt. Dit gebeurt veelal in roestvrij stalen tanks.
Waarom is dit nou zo belangrijk? Zuurstof heeft invloed op de kleur. Het risico bestaat dat zuurstof
de kleur van de wijn aantast. In dat geval eindig je met een licht bruine wijn in plaats
van licht roze. Dat wil natuurlijk niemand. De lage vergistingstemperaturen zijn
voordelig voor frisse en fruitige aroma’s. Het geeft de uiteindelijke wijn ‘levendigheid’
en ‘energie’. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen rosé wijnen zijn die vergisten
en/of rijpen in hout, maar het is minder gebruikelijk.
Abbotts & Delaunay, Pays d’Oc Frankrijk, Les Fruits Sauvages Grenache 2023
Wil je fris- en fruitigheid alom? Dit is jouw wijn! Een perfect voorbeeld van een Zuid-
Franse rosé vergist in roestvrij staal. Een rosé wijn die prachtig is in zijn simpliciteit.
Zo eentje waarvan je altijd een tweede fles in je koelkast moet hebben. Gevaarlijk
lekker!
Proprietà Sperino, Costa della Sesia Italië, Rosa del Rosa 2023
Deze Italiaanse krachtpatser is waarschijnlijk het compleet tegenovergestelde van
wat je van rosé verwacht. Deze Italiaanse rosé wijn is vol, krachtig, soepel en heeft
een enorme complexiteit. Het is een wijn om lekker even voor te gaan zitten, eentje
waar je aan blijft ruiken. Voor de connaisseurs.
Lente & Zomerwijn
Rosé en de lente en/of zomer zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wanneer in het voorjaar
de eerste zonnestralen doorkomen, klinkt meteen het startschot voor de run op rosé.
Een fles in de picknickmand, een fles voor bij de BBQ en een doosje voor het
volgende tuinfeest. De lichte, elegante, sappige, glou-glou rosés zijn hier perfect
voor en niet weg te denken uit deze seizoenen.
Maar wist je dat er ook rosé bestaat met de structuur en kracht van een rode wijn?
Vaak hebben deze wijnen wat langer contact gehad met de schillen waardoor er meer
kleur en tannine is onttrokken. Een meer serieuze stijl rosé dus, perfect voor bij de maaltijd!
Of wat dacht je van een rosé bubbel als er wat te vieren is? Niets beter dan een knallend aperitief.
Stijlen variëren van fruitig en dorstlessend uit Spanje tot serieuze en complexe
Champagnes uit Frankrijk. Take your pick!
Casa Relvas Pom-Pom, Aletejano Portugal, Rosado 2023
De perfecte picknick en lente rosé! Het is gul, sappig en laat je verlangen naar meer.
Deze Portugese verleiding is makkelijk te combineren met allerlei hapjes. Een klein
zonnetje erbij maakt het perfect. Je waant je echt even in Portugal.
Elvia, Utiel-Requena Spanje, Brut Rosé NV
Het is roze en het bubbelt, feestelijker dan dit wordt het niet. Prachtige prijs-kwaliteit
mousserende rosé wijn uit Spanje. Geschikt voor alledaagse bruis momenten,
aperitief of festiviteit.