De feestdagen komen eraan. Dagen gevuld met eten, drinken en gezelligheid. Een uitgelezen kans voor alle keukenprinsen en -prinsessen om een uitgebreid diner op tafel te zetten. Daar moet natuurlijk bij gedronken worden. Maar wat? We bieden een aantal simpele basis tips.
SMAAKTYPE
Je kan zowel de wijn, als het gerecht beoordelen op smaaktype.
Fris of rijp?
Bij fris denk je aan rauwe producten zoals ceviche, uitgesproken zuren of groene kruiden. Frisse wijnen zijn die met elegantie, verfijning en een dorstlessend karakter.
Onder rijp vallen daarentegen alle producten die zijn gebakken, geroosterd of gegrild. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten en paddenstoelen. Umami is hier het sleutelwoord. In het geval van wijn spreken we hier veelal over de wijnen met een uitgesproken houtlagering of oxidatief karakter.
MONDGEVOEL
Strak of rond?
Dit is één van de belangrijkste overwegingen bij het maken van een wijn-spijs keuze. Bij strak denken we aan de mond samentrekkend door zuren of droge tannine. In gerechten vind je het strakke gevoel in bijvoorbeeld een korrelige korst of knapperige groenten.
Een rond mondgevoel daarentegen vind je in rijke sauzen of smeuïge structuur. Vergelijkbaar met zogenaamde ronde wijnen die een bepaalde dikte hebben. Denk bijvoorbeeld aan wijnen die malolactische vergisting of lie rijping (rijping op de gisten) hebben gehad.
INTENSITEIT
Een wijn die niet overheerst wanneer je een hap neemt van het gerecht. En een gerecht dat de wijn niet volledig wegvaagt. Over het algemeen hebben rijpe stijlen en gerechten een hogere smaakintensiteit dan frisse. En zijn de ronde meer uitgesproken dan de strakke. Een goede vuistregel om in gedachten te houden.
HARMONIE
Harmonie; daar zijn we naar op zoek bij het maken van een wijn-spijs combinatie. Strakke en frisse gerechten gaan veelal goed samen met strakke en frisse wijnen. Dit geldt ook voor rijp en rond. Wanneer we balans vinden, hebben we een goede wijn spijs combinatie. We willen dat de wijn en het gerecht elkaar in balans houden, ondersteunen of misschien zelfs aanvullen. Maar vergeet niet: smaak is iets persoonlijks, dus maak het jezelf niet te moeilijk.
EEN PAAR VOORBEELDEN
Strak en fris
Wijn: Verkwikkende zuren en dorstlessend.
Riesling is over het algemeen een strakke en frisse wijn. Expressief en met finesse. Een uitstekende begeleider voor alle elegante en frisse voorgerechten. Neem bijvoorbeeld Riesling van biodynamisch topproducent Clemens Busch. Tintelend fris en heerlijk bij een gerecht als ceviche.
https://www.jamieoliver.com/recipes/seafood/peruvian-ceviche/
Rijp en rond:
Ripasso; een perfecte wijn voor de feestdagen. Neem bijvoorbeeld die van Stefano Accordini. Rijp, rond en kruidig. Heerlijk bij een gerecht met wild:
https://www.foodiesmagazine.nl/recepten/reemedaillons-met-pastinaakcreme-en-tijmjus/
Meer inspiratie nodig? Gebruik onze speciale wijn-spijs tool vol met suggesties voor deze kerst!
We hebben een pagina samengesteld voor de feestdagen, waar we per gang 7 recept suggesties geven met bijpassende wijnen voor verschillende budgetten. Staat jouw gerecht er niet bij? Mail ons jouw menu en budget en wij geven je persoonlijk advies!