Wijn & receptsuggesties van het Vindict Team

Wijn & Spijs 101, deel 3

Door Rianne Ogink  |  zaterdag 21 december 2024  |  Categorie: Wine pairing

In deel 1 en 2 van onze Wijn & Spijs 101 hebben we al de nodige tips voor je op een rijtje gezet. Wordt de kerstdrukte je echter teveel en moet je nog een mooie wijn-spijs combinatie op tafel weten te krijgen? Ook hier bieden we hulp met de favoriete wijn-spijs combinaties van het Vindict Team & vrienden:

APERITIEF

Rianne Ogink: Artisjok, kruiden yoghurt en pistache dip met originele bubbel Chablis

Wijn: Patrick Piuze Non Dosé

Receptsuggestie (voor de dip): Kruidige pistache dip

Artisjok is helemaal van dit seizoen en supersnel klaar te maken. Kook je artisjok met wat schijven citroen en een gedroogd salieblaadje (naar verhouding van de grootte van de artisjok) ongeveer dertig minuten. Roer in de tussentijd een yoghurtsaus in elkaar met munt, dille, knoflook en klein gehakte pistache. Je hebt binnen een handomdraai een origineel en feestelijk snackje met een frisse dip.

De mousse van de champagne geeft de combinatie een extra energiek karakter. De frisse tonen van deze super frisse non-dosé halen de kruidigheid van de dip nog meer naar boven. Santé!

VOORGERECHT

Jan-Jaap Altenburg: Rosbief carpaccio en mierikswortel met Oostenrijkse Zweigelt

Wijn: Sepp Moser Zweigelt

Receptsuggestie: Toast met rosbief en mierikswortel

Carpaccio met een twist. Geef flinterdun gesneden rosbief een kick met huisgemaakte mierikswortelsaus, een goede twist peper en een snufje zout. Met voorkeur geserveerd op een dun krokant toastje. Garneer het toastje met bieslook en waterkers.

Deze frisse elementen zullen de fruitigheid in de wijn prachtig naar voren laten komen. De licht pikante sensatie van de mierikswortel geeft een liftend effect aan deze charmante Zweigelt.

 

Nadien de Visser: Garnalencocktail met Godello

Wijn: Raul Perez Ultreia Godello

Receptsuggestie: Klassieke garnalencocktail

Klassieker kan het bijna niet; de garnalencocktail! Ondanks dat het hoogstwaarschijnlijk ooit is bedacht door de Amerikanen en een Britse tv-kok het bekend maakte, voelt het toch als iets typisch Hollands. De rijke cocktailsaus samen met de licht zoete en zilte garnalen is het ultieme kerst-voorgerecht.

Er mag best een wijn met karakter naast staan. De Godello van Raul Perez is precies dat. Een wijn met voldoende intensiteit en kracht om samen te gaan met de cocktailsaus. En een prachtige zuurstructuur van de wijn zorgt voor nét wat extra in de combinatie. Smullen maar!

HOOFDGERECHT

Nadien de Visser: Pasta, truffel, Parmezaan & hazelnoten met Barolo

Wijn: Seghesio La Villa Barolo

Receptsuggestie: Romige tagliatelle met truffel

Met de perfecte pasta verover je ieders hart. Pimp up je pasta tot feest-niveau met al het goeds uit de Piëmonte. Denk aan vers geschaafde truffel en Parmezaan met fijngehakte hazelnoten als garnituur. Rijpe en romige smaken die worden afgewisseld met hartigheid en aardse tonen.

Dit vraagt om een klassieke Barolo, het liefst eentje met een paar jaar flesrijping. De romigheid van de pasta omwikkelt en verzacht de tannine terwijl de truffel een liftend effect geeft op de uitgesproken wijn aroma’s. Beter dan dit wordt het niet.

Richard Dietz: Kreeft & limoenmayonaise met witte Bourgogne

Wijnsuggesties:

Edouard Delauney Septembre Bourgogne

Of

Domaine Hubert Bouzereau Meursault Les Tillets

Receptsuggestie: Gegrilde kreeft met limoenmayonaise

Tijdens kerst mogen we ons best eens verwennen. Een combinatie van kreeft en Bourgogne doet je wanen in luxe. Kreeft heeft een stevige maar malse structuur met een delicate lichtzoete smaak.

Het verdient dan ook een wijn met klasse en finesse. Bourgogne Chardonnay is niet voor niets de klassieke combinatie met kreeft. Een wijn die diepgang combineert met rondeur en finesse. De limoenmayonaise zorgt voor extra romigheid waarbij de limoen een liftend effect geeft aan de zuren in deze witte Bourgognes. Zaligheid gegarandeerd!

 

Jette van Bergen: Boeuf Bourguignon met Bourgondische Pinot Noir

Wijn: Robert Sirugue Pinot Noir

Receptsuggestie:  Boeuf Bourguignon

Klassieker krijg je het niet, maar deze combinatie mag gewoon niet ontbreken: Bœuf Bourguignon met een piekfijne Pinot Noir van Robert Sirugue.

Een toegankelijke, lichte en verfijnde Pinot Noir die met gemak een stevig vleesgerecht aan kan. Lokale Bourgondische tip: voeg in het laatste uur pruttelen van de Bœuf twee stukjes pure chocolade toe aan de saus. Het zal de wijn en het gerecht nóg dichterbij elkaar brengen. Ja echt; chocolade!

 

DESSERT

Rianne Ogink: Frambozentiramisu met Italiaanse Brachetto d’Aqui

Wijn: Alice Bel Colle Brachetto d’Aqui

Receptsuggestie: Frambozen-citroen tiramisu

Bij feest horen bubbels! Het kan ons niet gek genoeg, dus als we ook bubbels kunnen schenken bij het dessert dan doen we dat maar al te graag.

Brachetto d’Aqui is verleiding ten top. Denk aan aroma’s van klein rood zomers fruit, zoet en een subtiele mousse. De mousse zorgt voor een verfrissend contrast en daarmee evenwicht in de combinatie met de romige tiramisu. Door frambozen toe te voegen aan het dessert maak je de link met de wijn. Of misschien een bolletje frambozen sorbet erbij? De frisse zuren en de aromatische fruitigheid zullen nog extra gaan spreken. Coup de coeur!


Roderick Meijer: Tarte tatin met Château Gravas Sauternes

Wijn: Chateau Gravas Sauternes, beschikbaar in een halve en een hele fles

Receptsuggestie: Appel tarte tatin

Tarte Tatin; wie kent het niet? De omgekeerde appeltaart die menig hart heeft veroverd. Bolletje vanille-ijs erbij en je dessert is geregeld. Simpel maar doeltreffend!

Denk je aan zoete wijnen, dan is de Bordeaux regio Sauternes misschien wel de eerste die je te binnen schiet. De rijkelijk zoete dessertwijn vindt aansluiting in vrijwel alles wat een tarte tatin te bieden heeft. Rijp geel fruit, vanille, een zweempje karamel. Vol zoet gebalanceerd met sappige zuren.

 

KATER-ONTBIJT

Richard Dietz: Truffel roerei met Champagne

Wijnsuggesties:
Agrapart Champagne Grand Cru Terroirs Extra Brut
of 
Sousa Champagne Brut Tradition

Receptsuggestie: Truffel roerei 

De day after; voor menigeen met een stroeve opstart. De beste remedie is wat ons betreft om door te gaan waar je de avond ervoor bent geëindigd. Met mate dan. Met een vers truffel-roereitje trommel je iedereen zo hun bed uit! Glaasje Champagne erbij mag natuurlijk niet ontbreken. Fijne feestdagen!

 

Meer inspiratie nodig? Gebruik onze speciale wijn-spijs tool vol met suggesties voor deze kerst!
We hebben een pagina samengesteld voor de feestdagen, waar we per gang 7 recept suggesties geven met bijpassende wijnen voor verschillende budgetten. Staat jouw gerecht er niet bij? Mail ons jouw menu en budget en wij geven je persoonlijk advies!

Even geduld a.u.b.