Wijnfouten

Hoe herken je ze?

Wijnfouten

Door Rianne Ogink  |  zondag 19 november 2023  |  Categorie: Wijnfouten

Wijnfouten; we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar hoe herken je ze? Het zal je vast wel eens zijn opgevallen dat bij het bestellen van een fles wijn in een restaurant je veelal gevraagd wordt om de wijn goed te keuren. Soms best een ongemakkelijk moment. Al je tafelgenoten staren je aan, jij draait een keer goed aan je glas wijn, neemt een slok, slurpt, en dan wordt er van je verwacht dat je iets zegt. Of de wijn correct is, dat is de vraag.

In de meeste gevallen zijn de wijnen in goede conditie en hebben ze geen ‘fouten’. Maar wat zijn die fouten nou eigenlijk en is de fles nog te redden? Dit zijn de belangrijkste twee:

KURK BESMETTING
Een kurk-wijn noemen we het ook wel. Best verwarrend, want die kurk zit er toch niet voor niets in? In sommige gevallen is de kurk besmet geraakt met de zogenaamde TCA (2,4,6-trichloroanisole). Gelukkig is het door innovatie en hoge hygiëne standaarden steeds minder het geval, maar het kan zijn dat de kurk besmet is geraakt. TCA is een chemisch deeltje wat ontstaat uit reactie tussen natuurlijke schimmels en chloor. De TCA huist zich alles wat hout is, dus bezemstelen, pallets en ook kurken die van houtschors zijn gemaakt. Wanneer de wijnen op fles gaan en worden afgesloten met een kurk komt de TCA uit de kurk in contact met de wijn. Resultaat, de wijn ruikt naar een vochtige en schimmelige kelder, nat karton, en komt ronduit duf en muf over. De TCA of kurk besmetting is er in meer en mindere mate en niet iedereen is er even gevoelig voor. Maar absoluut belangrijk om wijnen voor te proeven.

Kunnen wijnen met een schroefdop dan geen kurk besmetting hebben?

Onjuist. Alle materialen in de wijnmakerij die van hout zijn kunnen mogelijk besmet zijn. De kans zit er dus in dat een wijn al voor de botteling met het besmette hout in contact is geweest. Het gebeurt maar weinig, maar een schroefdop (of andere synthetische afsluiting) is geen 100% garantie.

Oké, de wijn heeft dus ‘kurk’. Kun je er dan nog wat aan doen? Nee, helaas. Stop de specifieke kurk terug op de fles en breng hem met de inhoud weer terug naar de winkel. We vinden het heel vervelend als dit soort situaties zich voordoen, dus nadat we het dubbel gecheckt hebben, vervangen we graag je kurkfles voor een nieuwe fles.

REDUCTIE
Reductie ontstaat over het algemeen tijdens het wijnmaak proces. Als er tijdens de vinificatie niet voldoende zuurstof aanwezig is voor de gisten, dan maken ze een bijproduct die nare geuren aan de wijn geeft. Je kan het herkennen aan de geur van rotte eieren, het sparkende lucifer, knoflook en kool. Klinkt niet echt als iets wat een prettige bijdrage heeft aan je wijnbeleving toch? Een klein beetje reductie, wat vaak aroma’s heeft van vuursteen of een subtiele rokerigheid kan als plezierig worden ervaren. In dat geval draagt het bij aan de complexiteit van de wijn.

Kan je er wat aan doen? Niet in alle gevallen, maar het is het proberen waard. Giet de wijn in een schoon karaf. De blootstelling aan extra lucht kan maken dat de wijn zich opent en de reductie er als het ware van afgeblazen wordt. Beoordeel de wijn nog eens na een kwartiertje in het karaf. Beter? Lekker schenken die wijn, het is niet gevaarlijk voor consumptie. Na een 15-30 minuten nog steeds niet bijgetrokken? Zet de fles dan in de koelkast. Waarschijnlijk is het een dag later een stuk beter. Misschien niet top voor dat diner wat je wilde hosten die avond, maar dan heb je de volgende dag nog een klein toetje.

Even geduld a.u.b.