Ze zijn er weer: de eerste witte asperges van het seizoen. Terwijl ze langzaam opduiken op menukaarten en in groentekratjes, krijgen wij spontaan zin in een glas frisse witte wijn.
En nee, dit is niet het zoveelste blog over “welke wijn bij asperges” (al delen we straks wél wat tips), maar eerst trakteren we je op een rondje leuke feiten en cijfers.
In Nederland hebben we een stevige aspergetraditie, vooral in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant. Wat we zelf niet opeten, gaat grotendeels richting Duitsland.
In 2023 werd er op 2.380 hectare asperges verbouwd, met een totale opbrengst van ruim 14 miljoen kilo. Klinkt veel, maar het is minder dan een kilo per Nederlander – en er gaat ook nog een flink deel naar het buitenland.
Leuk feitje: Nederlandse telers zijn behoorlijk efficiënt. Ze haalden gemiddeld 6.100 kilo per hectare binnen. Dat is een stuk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 5.300 kilo per hectare.
We zijn dus goed, maar niet groot. In Europa stond Nederland in 2023 op plek 6, achter:
Wereldwijd zijn we een kleintje. In de top zitten namelijk:
Voor elke Chinees is dat zo’n 5 kilo asperges per jaar – flink wat meer dan bij ons.
Bron: FAO databank – www.fao.org/faostat
Of ze in China ook wijn bij hun asperges drinken? Geen idee. Het wijngaardareaal groeit daar wel snel, maar veel druiven zijn voor de fruitschaal of rozijnen.
Wij bij Vindict in Amsterdam doen het liever anders: een heerlijk gerecht met asperges, gecombineerd met een mooie witte wijn.
Een goede wijn tilt je gerecht naar een hoger niveau. Dit zijn onze tips:
Zoek eens een Chinees aspergegerecht op (bijv. gewokt met oestersaus) en combineer dat met een knapperige witte wijn uit Europa. Gegarandeerd verrassend lekker!
Ben je op zoek naar de perfecte wijn voor jouw aspergegerecht?
👉 Kom langs in onze winkel of bekijk onze aspergewijnen online.
Laat de lente maar komen. Santé! 🥂